Emzirmenin Önemi!
Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması ve bebeklerin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturması amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası ‘Emzirme Haftası’ olarak kutlanmaktadır.
Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir seçenek olarak önermektedir. Bebeklerin (özel bir tıbbi neden olmadıkça) doğar-doğmaz ilk bir saat içinde emzirilmeye başlanması ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri, en ideal beslenme şeklidir. 6. Aydan itibaren ise ek gıdalara başlanarak emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi gerekmektedir.
Emzirmek Anne Sağlığını Olumlu Yönde Etkiliyor
Emzirmek veya anne sütü yalnızca bebek için yararlı değildir. Özellikle kadın sağlığı açısından da oldukça mühimdir. Emzirmek, gebelik ve doğum sonrası depresyondan rahim sağlığına kadar pek çok konuda olumlu role sahiptir. Peki bu faydalar nelerdir?
İşte Emzirmenin Anne Sağlığına Faydaları
1. İngiltere’de yapılan bir araştırma, bir yıl süre ile emzirmenin meme kanseri riskini %4,3 azalttığını göstermiştir. Yani meme kanserini önleyen durumlar arasında emzirmenin de yeri vardır.
2. Emzirmek, memede süt birikiminden kaynaklı olarak meydana gelen komplikasyonları ortadan kaldırır.
3. Doğum sonrasında rahmin toparlanmasında emzirmenin etkisi büyüktür. Emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu rahim yenilenmesini sağlar. Bu sayede de rahmin doğum öncesindeki haline dönüş hızını arttırır. Rahmin eski haline hızlı bir şeklide dönmesi ise lohusalık kanamalarının azalmasını sağlar.
4. Emzirmek uykuya dalmakta yaşanan güçlüğü ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
5. Gebelik süresince alınan kiloların verilmesinde emzirmenin payı fazladır. Emzirme sırasında bazal metabolizma hızı normal dönemden daha yüksektir. Bu durum kilo verme hızını önemli ölçüde arttırır.
6. Emzirmek annede görülebilecek olası yumurtalık kanseri riskini azaltır.
7. Diyabet hastası bir annenin günlük insülin ihtiyacı emzirmeye bağlı olarak azalır.
8. Emziren annelerde romatizmal hastalıklara yakalanma riski çok daha düşüktür. Özellikle uzun süre emziren annelerde menopoz döneminin ardından romatizmal hastalıklar daha az görülür.
9. Emzirmek anneleri anemi riskinden büyük ölçüde korur. Çünkü emziren kadınların lohusalık döneminde yaşayacağı kanamalar daha az olduğundan ve emzirme döneminde regl olmaları geciktiğinden, demir eksikliğine bağlı kansızlık oluşması azalır.
10. Bebek ile anne arasındaki en güçlü bağlardan biri emzirmedir. Emziren annelerin emzirmeyen annelere göre daha sakin olduğu tespit edilmiştir. Emziren annelerde süt oluşumu ile salgılanan oksitosin hormonu, anne ile bebek arasındaki güçlü bağın oluşmasına da katkı sağlıyor. Bebeğine karşı sevgiyle ve hassasiyetle yaklaşan annede önce hipofiz bezinin arkasındaki oksitosin hormonu salgılanır. Ardından da göğüslerde dolgunluk hissi ile beraber süt akımı başlar.
11. Emzirmek annede duygusal motivasyon sağlar. Emziren anne, bebeğini kendi sütüyle beslediğini gördükçe annelik konusunda kendine olan güveni de artar ve daha mutlu hisseder.